FacebookYoutube
ОУ Св. Св. Кирил и Методий
Основно училище в село Ковачица, общ. Лом

Новини

От 08.02.2021 г. започва провеждане на изпитна сесия за ученичите в самостоятелна форма на обучение през учебната 2020/2021 г. при спазване на стриктни противоепидемични мерки. Всеки ученик в самостоятелна форма трябва да разполага с лични предпазни средства и декларира липса на заболяване от ковид за периода на провеждане на изпитната сесия. Графикът за провеждане е качен в рубрика "Документи" подрубрика "графици".

 

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

 

Към учениците и родителите

от ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ   “СВ.СВ . КИРИЛ МЕТОДИЙ „                   

За тържествено отбелязване на :

 

           11май – патронен празник на училището. Честване 165 години 

     24 май – празник на българската просвета и култура и славянката писменост

 

Уважаеми ученици, родители, жители на село Ковачица,

Ние учителите и ръководството на училището се обръщаме към Вас в навечерието на тези светли празници , за да засвидетелстваме пред нашето общество своята признателност към делото на Светите братя Кирил и Методий.

 Защо празнуваме два празника?

11 май празнуваме защото това е църковния празник на равноапостолите Св. Кирил и Св. Методий по юлианския календар, който отбелязва и създаването на първата азбука – глаголицата. На този ден нашето училище празнува своя патронен празник.

24 май- след 1916 г. същия празник се чества на тази дата но по григорианския календар. След 1968 г. църквата чества Св. Св. Кирил и Методий на 11 май, а 24 май остава светски празник който наричаме ден на българската просвета и култура и славянската писменост.

 

Най- древните категорични сведения са делото на Кирил и Методий намираме в „Сказание за буквите“ на Черноризец Храбър който пише: „Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: „Кой ви е създал буквите или превел книгите или в кое време?“, то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „ Кой ви е създал буквите или превел книгите“ всички знаят и в отговор ще рекат: „ Св. Константин философ, наречен Кирил; той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“

За тези титани на човешката мисъл са нашите празници.

Нека се поклоним и станем съпричастни на българския дух през това трудно време!

На Вашето внимание предлагаме

Училищна програма

За отбелязване на патронния празник на училището и честването на славянската писменост и българската просвета и култура.

  1. Рисуване на символи на празника.
  2. „Кулинарни букви“ – приготвяне на буквички от сладко и солено тесто, приготвяне на букви от различни продукти- плодове, зеленчуци, и др.
  3. Да нарисувам своята буква по разнообразен и необикновен начин.
  4. Изработване на знаменца с букви на членовете на моето семейство.
  5. Изрази радостта си за патронния празник на „ Моето училище“- рисунка, слово, снимка
  6. Да изпратим поздрав и послание за празника – споделяне посланията между съучениците в социалните мрежи
  7. Да украсим дома с балони с цветовете на нашия трикольор.
  8. „ За какво ни служат буквите?“- съчинение

Срок на изпълнение на заданията 17.05.2020 г.

  1. Призоваваме на 24 май да издигнем българския национален флаг във всеки дом и в израз на гордостта ни, че сме българи, точно в 12:00 ч. да прозвучи химнът „Върви, народе възродени!“. 

Програмата е отворена за инициативи и прояви на творчество от ваша страна, спазвайки противоепидемичните мерки.

 

Нека със слово и изкуство отбележим най- българските празници.

Желая успех!

 

РУМЯНА ВАЦОВА

Директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Ковачица

 

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/svoite-vprosi-otnosno-covid-19-zadavajte-na-telefo/

https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/

 

 В РАЗДЕЛ  "ПРИЕМ И ОБУЧЕНИЕ" Е ДОБАВЕН НОВ РАЗДЕЛ "ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ"  там ще може да намерите необходимата информация за  дистанционното онлайн обучение на учениците считано от 16.03.2020 г. Указания, използвани ресурси , онлайн платформи и електронно четичи учебници, начало на учебните онлайн часове, както времето за консултация с преподавателите.

 

Януарска изпитна сесия за учениците на самостоятелна форма на обучение през учебната 2019/2020 г. ще започне от 08.01.2020 г. за повече информация графикът е побликуван  в рубрика документи раздел графици

Резултати НВО

Рузултати от проведено НВО в 4 клас

"Нестле за по-здрави деца",

"Нестле, по- здрави деца" - Здравословно хранене и полезни храни. Приготвяне на здравословни ...

BG Бъди активен

Ученици и учители от ОУ,,Св.Св.Кирил и Методий” , организираха почистване на училищния двор и около него по инициатива на Ден на рециклирането #БезОтпадъци #recyclingheroes2024 Място България BG Бъди активен Изработиха костюми от отпадъчни материали, табла и различни ...

Кампания "Защитаваме личните си данни"

" ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" - с.Ковачица се включи в информационна кампания, организирана от  Асоциация на длъжностните лица по защита на данните. Целта на кампанията е да се повиши информираността между учениците и персонала как да защитят личните си данни. Това ще подобри нивото на защита ...